Ne isplati se manipulirati radnim vremenom - Tahograf

Prijava za korisnike

Prijava za

Članski broj

PIN

Podrška i servis

Pretraživanje

Besplatne e-novine

Ne isplati se manipulirati radnim vremenom

17.08.2015.

Da se ne isplati manipulirati ili na bilo koji drugi način krivotvoriti podatke iz tahografa dobro je poznato svakom prijevozniku - pogotovo onima iz međunarodnog prijevoza. Kontrole su sve češće, sve temeljitije i sve kvalitetnije. Nitko se ne može "izvući" izgovorom da inspekcijsko osoblje ne pozna svoj posao i da nije u stanju pregledati svaki detalj na vozilu.
Na slovenskom web portalu www.24ur.com je objavljen članak koji govori da je slovenska policija zbog otkrivene manipulacije na tahografu kaznila bugarskog prijevoznika i vozača u ukupnom iznosu od 50.000 €. Manipulacija je ponekad jako skupa stvar.
Direktan link na članak možete pronaći ovdje ovdje. 
Slobodni prijevod članka glasi:
Zbog manipulacije s tahografom platili skoro 50.000 €

 

Da se ne isplati manipulirati ili na bilo koji drugi način krivotvoriti podatke iz tahografa dobro je poznato svakom prijevozniku, pogotovo onima iz međunarodnog prijevoza. No, također prijevoznici trebaju biti svjesni da se nikako ne isplati koristiti ni kartice drugih vozača ili svoju koristiti u drugom tahografu. Kontrole su sve češće, sve temeljitije i sve kvalitetnije. No, najveći je problem zapravo kada se desi prometna nezgoda i tada su posljedice takvog ponašanja kudikamo dalekosežnije. Osim što nastaje materijalna šteta, postoji velika mogućnost ljudskih žrtava. Vozači bi trebali kao i svi ostali ljudi biti odmoreni i obavljati svoj posao na profesionalan način, kako i zaslužuju.

Na slovenskom web portalu www.24ur.com je objavljen članak koji opisuje upravo jednu ovakvu situaciju, gdje je jedina sreća bila što na cesti nije bilo prometa i što je vozač prošao bez ozljeda opasnih po život.

 

Slobodni prijevod članka glasi:

Vozač teretnog vozila zbog umora završio u zaštitnoj ogradi, upotrebljavao je digitalnu karticu tahografa od drugog vozača

Vozač teretnog vozila je na autocesti Celje-istok, u smjeru prema Mariboru, zbog umora skrenuo desno izvan ceste i udario u zaštitnu ogradu te tako više metara klizio po njoj. Policija je saznala da vozač nije htio na svojoj kartici prekoračiti dozvoljeno vrijeme vožnje, te je upotrebljavao karticu drugog vozača.

U nesreći koja se je dogodila u 1.30h ujutro prije nekoliko dana, nije na sreću bilo ozlijeđenih i ni jedno drugo vozilo nije oštećeno, prvenstveno iz razloga jer je promet u tom vremenu dosta rijedak. Ukoliko bi se nesreća dogodila u vremenu gušćeg prometa posljedice bi mogle biti katastrofalne, ističu iz policije.

Umor u vožnji je problem s kojim se susreće barem polovica vozača kamiona, objašnjavaju na policiji. Vozači često i na zahtjev poslodavaca upotrebljavaju tahografske digitalne kartice od drugih vozača, samo zbog toga da nisu na svojim karticama u prekršaju. Kod toga ne razmišljaju na posljedice koje mogu nastati, kažu na policiji.     

Vozače teretnih vozila zato iz policije upozoravaju, neka zbog svoje sigurnosti kao i zbog sigurnosti ostalih sudionika prometa uzmu u obzir zakonske odredbe dozvoljenog vremena vožnje i obaveznog odmora. U policiji ističu da je samo odmoran vozač siguran vozač, koji je sposoban i u nepredviđenim prometnim situacijama reagirati na pravilan način.

U navedenom slučaju je protiv vozača kao i protiv pravne osobe pokrenut postupak.

Direktan link na članak možete pronaći ovdje.

Pratite nas na Facebooku

Pratite nas na Facebooku

I mi smo na Facebooku, baš kao i vi. više
Mobileye - sigurnost u prometu

Mobileye - sigurnost u prometu

Mobileye - sigurnost u prometu više
VDO SmartLink

VDO SmartLink

Bluetooth veza s digitalnim tahografom više
FM RIBAS® - vozačev osobni trener

FM RIBAS® - vozačev osobni trener

FM RIBAS™ pruža informacije vozačima kao pomoć u poboljšanju stila i načina vožnje kroz upozorenja vozača prema predefiniranim događajima više
Inovativan i neophodan komplet prve pomoći

Inovativan i neophodan komplet prve pomoći

Mučne zamjene guma su sada stvar prošlosti s WABCO kompletom za krpanje guma Tire Premium Seal. više
VDO papir za printanje

VDO papir za printanje

Izaberite originalni VDO papir za štampač u digitalnom tahografu jer ispis mora biti vidljiv tijekom 2 godine koliko traje zakonska obveza njihovog čuvanja. više
Čitač tahografskih listića

Čitač tahografskih listića

Najbrži i najlakši način očitavanja tahografskih listića svih vrsta analognih tahografa. više

Info kutak