Koronavirus COVID-19 izuzeće o vremenima vožnje u EU - Tahograf

Prijava za korisnike

Prijava za

Članski broj

PIN

Podrška i servis

Pretraživanje

Besplatne e-novine

Koronavirus COVID-19 izuzeće o vremenima vožnje u EU

18.03.2020.

Zadnja izmjena: 29.04.2020. 

 

Poštovani vozači i prijevoznici,

zasigurno mnogi od vas znaju da svaka država članica u izvanrednim okolnostima može odobriti privremene iznimke, koje nisu dulje od 30 dana, od primjene članaka 6. do 9. Uredbe (EZ) br. 561/2006. Ovu iznimku je moguće napraviti temeljem članka 14. stavka 2. iste Uredbe. Takvu iznimku je potrebno prijaviti Komisiji.

 

Kao što smo prethodno najavljivali, nastojat ćemo svakodnevno pratiti koje države u EU odobravaju ova izuzeća. U privitku je službena tablica koju objavljuje EU na svojim stranicama i iz koje se može točno vidjeti koja država je do sada napravila izuzeća, za koju vrstu prijevoza, koje nove mjere je donijela u kojem periodu. U tablici ćete pronaći i službenu objavu i za Republiku Hrvatsku.

 

VAŽNO:

Pojedini vozači nas pitaju da li to znači da više ne trebaju upotrebljavati tahograf? To uopće nije tako. Svaki vozač i nadalje mora uredno upotrebljavati tahograf, svoju vozačku karticu (ili analogne listiće ako još vozi vozilo s analognim tahografom) i uredno bilježiti sve svoje radne aktivnosti. Međutim, ovakva izuzeća mu dozvoljavaju da ne treba poštivati samo one odredbe koje govore o vremenima vožnje (neprekidnom – 4,5 h, dnevnom 9 ili 10 h, tjednom 56 h i dvotjednom – 90 h) te o pauzama između vožnji (45' ili 15' + 30'), o dnevnim odmorima (9 h ili 3 + 9 h ili 9 h) te o tjednim odmorima (24 h ili 45 h) – to su odredbe članka 6. do 9. Uredbe (EZ) br. 561/2006, dok sve ostale odredbe ostaju i nadalje na snazi.

 

Savjetujemo vozačima da u svrhu budućeg dokazivanja zašto su prekršili neku odredbu o vremenu vožnje, pauze ili odmora, na kraju svakog svog radnog dana naprave ispis svih svojih radnih aktivnosti te na poleđinu tog ispisa (ili na poleđinu analognog tahografskog listića) napišu ovakav ili sličan tekst: „Coronavirus, Swedish exception Regulation (EC) No 561/2006“. Na samom ispisu/listiću se vidi za koji datum je ispis napravljen, kada je napravljen i za kojeg vozača. Također, vozači koji voze vozila opremljena digitalnim tahografa trebaju prilikom ulaska ili boravka na teritoriju države koja je privremeno suspendirala članke 6. do 9. Uredbe (EZ) br. 561/2006 aktivirati funkciju OUT OF SCOPE ili skraćeno OUT. Ove ispise/listiće nosite sa sobom u budućem razdoblju od 28 dana kako bi bilo kojoj inspekciji cestovnog prometa mogli dokazati zašto ste u nekom trenutku prekršili odredbe Uredbe (EZ) br. 561/2006.

 

Tablicu možete vidjeti ovdje

(zadnja objava 29.04.2020. godine)

 

Ostanite zdravi!

Pratite nas na Facebooku

Pratite nas na Facebooku

I mi smo na Facebooku, baš kao i vi. više
TISweb Motion

TISweb Motion

Držite svoju flotu pod nadzorom. Isprobajte 30 dana besplatno. više
Mobileye - sigurnost u prometu

Mobileye - sigurnost u prometu

Mobileye - sigurnost u prometu više
VDO SmartLink

VDO SmartLink

Bluetooth veza s digitalnim tahografom više
FM RIBAS® - vozačev osobni trener

FM RIBAS® - vozačev osobni trener

FM RIBAS™ pruža informacije vozačima kao pomoć u poboljšanju stila i načina vožnje kroz upozorenja vozača prema predefiniranim događajima više
Inovativan i neophodan komplet prve pomoći

Inovativan i neophodan komplet prve pomoći

Mučne zamjene guma su sada stvar prošlosti s WABCO kompletom za krpanje guma Tire Premium Seal. više
VDO papir za printanje

VDO papir za printanje

Izaberite originalni VDO papir za štampač u digitalnom tahografu jer ispis mora biti vidljiv tijekom 2 godine koliko traje zakonska obveza njihovog čuvanja. više
Čitač tahografskih listića

Čitač tahografskih listića

Najbrži i najlakši način očitavanja tahografskih listića svih vrsta analognih tahografa. više

Info kutak