Obveza naknadne ugradnje retrovizora na teretna vozila temeljem direktive Vijeća 2007/38/EC - Tahograf

Prijava za korisnike

Prijava za

Članski broj

PIN

Podrška i servis

Pretraživanje

Besplatne e-novine

Obveza naknadne ugradnje retrovizora na teretna vozila temeljem direktive Vijeća 2007/38/EC

21.05.2010.

Posljednjom izmjenom Pravilnika o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cestama (Narodne novine broj 51/2010 od 26. travnja 2010. godine), među ostalim, uvedena je obveza naknadne ugradnje retrovizora (zrcala) na teretne automobile prvi puta registrirane u Republici Hrvatskoj nakon 01. siječnja 2000. godine. Obveza naknadne ugradnje odnosi se na teretne automobile kategorije N2 i N3.

Kako se u samom tekstu Pravilnika kaže, naknadnu ugradnju retrovizora potrebno je izvršiti sukladno Direktivi Vijeća 2007/38/EC. Upravo u ovoj direktivi kriju se tehnički detalji na koja vozila se dodatni retrovizori trebaju postavljati, odnosno kada to nije potrebno napravit. Kao što je već rečeno, naknadna ugradnja retrovizora je obvezna na vozilima kategorije N2 (teretni automobili najveće dopuštene mase od 3,5 do 12,0 tona) i kategorije N3 (teretni automobili najveće dopuštene mase veće od 12,0 tona). Retrovizori se dodatno ugrađuju samo na strani suvozača i to retrovizori klase IV i klase V.

Retrovizori klase IV su širokopojasni retrovizori predviđeni za ugradnju poviše ili ispod klasičnog retrovizora (uobičajeno na istom nosaču) koji omogućuju daleko veće kutove, a time i površine vidljivosti iza vozila nego je to uobičajeno s običnim retrovizorima. Riječ je o jako ispupčenim konkavnim retrovizorima radijusa zaobljenosti 300 ili manje milimetara.

Polje vidljivosti retrovizora klase IV

Retrovizori klase V su tzv. blizinski retrovizori koji se postavljaju na gornji rub suvozačkih vrata, a omogućuju vozaču pregled prostora neposredno uz desni rub vozila, posebno uz prednji desni kotač. Postavljanje ovih retrovizora nije obvezno ako se bilo koji dio tako naknadno postavljenog retrovizora nalazi na visini manjoj od 2 metra (+ 10 cm tolerancije - mjereći od ceste pri potpuno opterećenom vozilu).

Polje vidljivosti retrovizora klase V

Naknadna ugradnja retrovizora ima za posljedicu smanjenje «mrtvih kutova» ili smanjenje «slijepih polja» oko vozila koja vozaču nisu vidljiva s njegovog vozačkog mjesta. Ovo je posebno bitno u prometnom srazu između teretnog vozila i pješaka, teretnog vozila i biciklista te teretnog vozila s mopedom ili motociklom kada se isti nalaze neposredno uz desni kraj vozila, a vozaču u visokoj vozačkoj kabini na nikakav direktni način nisu vidljivi. U slučaju eventualnog skretanja u desnu stranu ili samo blage promjene pravca teretnog vozila tako da ostalim sudionicima u prometu vozač ne ostavi dovoljno prostora za kretanje, moguće su prometne nesreće s tragičnim posljedicama.

Postoje i dodatne vrste retrovizora koje u ovom trenutku nisu obvezne za naknadnu ugradnju.

Naknadnu ugradnju retrovizora prema zahtjevima direktive ali i hrvatskog Pravilnika treba napraviti samo na vozilima prvi puta registriranim u RH nakon 01. siječnja 2000. godine. Nova vozila koja su se registrirala u RH nakon približno 2006. godine uglavnom su serijski bila opremljena ovakvim retrovizorima te njihovo opremanje dodatnim retrovizorima neće biti potrebno. Naravno, ako nekom vozilu retrovizor nedostaje ili je razbijen, takvo vozilo također mora biti opremljeno ispravnim retrovizorom.

Naknadno ugrađeni retrovizori će se kontrolirati na svakom tehničkom pregledu vozila te vozilo koje nije opremljeno ovim retrovizorima neće moći proći tehnički pregled. Posebno naglašavamo da je odredba o naknadnoj ugradnji retrovizora u državama EU završila 31. ožujka 2009. godine pa bi naši prijevoznici koji sudjeluju u međunarodnom prometu bez ovih retrovizora mogli imati problema pri eventualnim tehničkim kontrolama na cesti.

Tvrtka Tahograf je već dugi niz godina ovlašteni distributer retrovizora MEKRA. Mekra je vodeći svjetski proizvođač retrovizora za cestovna vozila te je upravo za potrebe direktive 2007/38/EC pripremila i svoje proizvodne kapacitete prilagodila potrebama naknadne ugradnje retrovizora. Uostalom, ovaj posao već je jednom odrađen za potrebe država članica EU, a sada je na nama red.

U mogućnosti smo Vam ponuditi retrovizore točno prema marci, tipu i godištu vozila. Ovo je jako bitno kako ne bi trebalo raditi preinake na vozilu već se izvršila jednostavna i brza ugradnja retrovizora koji je prilagođen za točno određeno vozilo. Svi naši, tj. Mekrini retrovizori su homologirani, a homologacijska oznaka je jasno otisnuta na kućištu retrovizora. Nemojte nasjedati raznim ponudama retrovizora koji nisu homologirani ili koji nisu prilagođeni za montažu na Vaše vozilo. Ponekad jednostavnija ponuda može ispasti mnogo problematičnija.

Preuzmite letak ovdje!

U našem servisu u Sv. Nedelji možemo izvršiti i montažu odabranih retrovizora. Obratite nam se s povjerenjem u našim prodavaonicama:

Dr. Franje Tuđmana 24
10431 Sv. Nedelja
Telefon: +385-1-3795-700
Fax: +385-1-3324-524
E-mail: info@tahograf.hr

 

Gažanski trg 1
47000 Karlovac
Telefon: +385 (0)47 421-506
Fax: +385 (0)47 421-507
E-mail: damir.radinovic@tahograf.hr

Velimira Škorpika 6
22000 Šibenik
Telefon: +385 (0)22 312-111
Fax: +385 (0)22 312-111
E-mail: sonja.gulin@tahograf.hr

 

Stjepana Radića 73
42205 Vidovec
Telefon: +385 (0)42 209-090
Fax: +385 (0)42 209-092
E-mail: drazen.presecki@tahograf.hr 

Pratite nas na Facebooku

Pratite nas na Facebooku

I mi smo na Facebooku, baš kao i vi. više
VDO papir za printanje

VDO papir za printanje

Izaberite originalni VDO papir za štampač u digitalnom tahografu jer ispis mora biti vidljiv tijekom 2 godine koliko traje zakonska obveza njihovog čuvanja. više
VDO SmartLink

VDO SmartLink

Bluetooth veza s digitalnim tahografom više
TISweb Motion

TISweb Motion

Držite svoju flotu pod nadzorom. Isprobajte 30 dana besplatno. više
Čitač tahografskih listića

Čitač tahografskih listića

Najbrži i najlakši način očitavanja tahografskih listića svih vrsta analognih tahografa. više
Inovativan i neophodan komplet prve pomoći

Inovativan i neophodan komplet prve pomoći

Mučne zamjene guma su sada stvar prošlosti s WABCO kompletom za krpanje guma Tire Premium Seal. više
Mobileye - sigurnost u prometu

Mobileye - sigurnost u prometu

Mobileye - sigurnost u prometu više

Info kutak