Tako to rade u Velikoj Britaniji! - Tahograf

Prijava za korisnike

Prijava za

Članski broj

PIN

Podrška i servis

Pretraživanje

Besplatne e-novine

Tako to rade u Velikoj Britaniji!

11.10.2010.

Tako to rade u Velikoj Britaniji!


Ponekad smatramo da su kazne zbog dugotrajne vožnje, prekratkih pauza ili odmora, previsoke i neprimjerene našim mogućnostima. Ponekad smatramo da nesavjesna evidencija radnih aktivnosti vozača nije dovoljan razlog da nas naše (i strane) kontrolne službe kažnjavaju. Međutim, riječ je o aktivnostima koje direktno ugrožavaju sigurnost prometa na cestama i koje za posljedicu mogu imati nesreće s nesagledivim posljedicama. Evo nekoliko primjera kako se s ovim problem nosi sudska vlast u Velikoj Britaniji.

Svi primjeri su preuzeti s web stranice VOSA - Vehicle & Operator Services Agency tj. Agencije za vozila i vozače iz Velike Britanije. Kazna za krivotvorenje tahografskih listića na bilo koji način u Velikoj Britaniji može iznositi do 5.000 £ i dvije godine zatvora uz istodobno izricanje zabrane daljnjeg obavljanja djelatnosti profesionalnog vozača.


Slučaj 1.

23. listopada 2009. godine - vozači dobili zatvorske kazne zbog krivotvorenja tahografskih listića

Otac i sin, obojica profesionalni vozači zaposleni u tvrtci "The Port of Felixstone" dobili su zatvorske kazne nakon što su pred sudom u Ipswich Crownu obojica priznali da su krivotvorili tahografske listiće.

U istražnom postupku se dokazalo da je sin dozvolio ocu da upisuje njegovo ime na tahografske listiće te na taj način "sakrije" svoju prekomjernu vožnju i nedovoljne pauze i odmore. Otac, Colin Linder je osuđen na šest mjeseci zatvora zbog krivotvorenja 20 tahografskih listića te mu je zabranjeno profesionalno upravljati vozilima slijedeći 12 mjeseci. Njegov sin, Sean Newson optužen je na 4 mjeseca zatvorske kazne zbog toga što je utvrđeno da je za 16 krivotvorenih tahografskih listića znao i dopustio krivotvorenje. Sudac je ovakvo postupanje nazvao "zabludnom lojalnošću ocu".

Na ovaj način sudac u Ipswich Crownu je poslao je vrlo jasnu i ozbiljnu poruku tvrtkama i vozačima koji krivotvore tahografske listiće, voze prekomjerno, a premalo se odmaraju da će se svako falsificiranje tahografskih listića, na bilo koji način, kažnjavati ne samo novčano već i zatvorskim kaznama.


Slučaj 2.

12. veljače 2009. godine - mađarski vozač uhapšen nakon što je cestovna kontrola uočila magnet na tahografskom davaču

Mađarski vozač teretnog vozila Gabor Fukzs je uhapšen, osuđen i zatvoren na 16 tjedana nakon što su djelatnici "Agencije za vozila i vozače" - VOSA pri redovnoj cestovnoj kontroli uočili da je isti imao postavljen magnet pokraj tahografskog davača te na taj način ometao ispravan rad tahografa i ograničivača brzine. Vozilo je zaustavljeno za vrijeme zajedničke akcije policije i djelatnika VOSA-e na autocesti A30 u blizini grada Truroa, tj. u području Cornwalla.

Prilikom zaustavljanja, 44 tonsko vozilo se vozilo brzinom od 80 milja na sat (129 km/h) pa je policiji bilo lako uočljivo i sumnjivo. Nakon zaustavljanja vozač se ponašao sumnjivo i pokušao je gurnuti ruku iza kabine vozila u blizini mjenjača. Ovaj pokret je naveo ispitivače da posumnjaju da je vozač nešto promijenio na vozilu, te su detaljnim pregledom vozila uočili da je vozač skinuo magnet i postavio ga na ravnu plohu poluprikolice pokraj vučnog svornjaka ("kraljevog čepa"). Zbog utjecaja magneta na tahografskom listiću je bila zabilježena najveća brzina od legalnih 53 milje na sat (85 km/h).

Gospodin Fuksz je odmah uhapšen i sproveden na prekršajni sud u Truro gdje mu je zbog krivotvorenja službenih dokumenata (tako se u velikoj Britaniji tretira krivotvorenje tahografskih listića) izrečena kazna od 16 tjedana zatvora i 15 mjeseci zabrane profesionalnog upravljanja vozilima.

Magnet postavljen na ravnu plohu poluprikolice pokraj vučnog svornjaka ("kraljeva čepa") koji se prvobitno nalazio na mjenjačkoj kutiji pokraj tahografskog davača impulsa i koji je remetio (krivotvorio) rad tahografa i ograničivača brzine.


Slučaj 3.

27. ožujka 2008. godine - istraga u slučaju M&M Howden - 250 krivotvorenih tahografskih listića

Direktori tvrtke M&M Howden, gospoda Mark Howden i Philip Appleby proglašeni su krivim zbog krivotvorenja 250 tahografskih listića u svojoj kompaniji. Osuđeni su na 15 mjeseci zatvora. Direktori su kažnjeni visokom kaznom jer je utvrđeno da su u više od 50% slučajeva planirali putovanja svojih vozača tako da ih jedan vozač ne može izvršiti u legalnom vremenu predviđenom za vožnju te su unaprijed znali da će se izvršiti krivotvorenje tahografskih listića.

Osim njih u tvrtci su osuđena i 22 vozača koji su radila za navedenu kompaniju i koja su krivotvorila tahografske listiće. Samo dvojica od njih su dobili uvjetne kazne dok su ostali dobili kazne od 400 £ ili više kazne uz dodatni društveni rad u zajednici u trajanju od 18 do 180 sati.

Utvrđeno je da su vozači koristili razne metode krivotvorenja tahografskih listića. Neki su upotrebljavali nepostojeća imena vozača, drugi su namjerno oštetili tahograf kako bi krivo bilježio aktivnosti, a pojedini su jednostavno bacali pojedine tahografske listiće i na taj način krivo prikazivali svoje aktivnosti.

 Prema ovome, kazne koje se izriču našim vozačima i prijevoznicima djeluju vrlo "pristojno"!

Pratite nas na Facebooku

Pratite nas na Facebooku

I mi smo na Facebooku, baš kao i vi. više
VDO papir za printanje

VDO papir za printanje

Izaberite originalni VDO papir za štampač u digitalnom tahografu jer ispis mora biti vidljiv tijekom 2 godine koliko traje zakonska obveza njihovog čuvanja. više
VDO SmartLink

VDO SmartLink

Bluetooth veza s digitalnim tahografom više
TISweb Motion

TISweb Motion

Držite svoju flotu pod nadzorom. Isprobajte 30 dana besplatno. više
Čitač tahografskih listića

Čitač tahografskih listića

Najbrži i najlakši način očitavanja tahografskih listića svih vrsta analognih tahografa. više
Inovativan i neophodan komplet prve pomoći

Inovativan i neophodan komplet prve pomoći

Mučne zamjene guma su sada stvar prošlosti s WABCO kompletom za krpanje guma Tire Premium Seal. više
Mobileye - sigurnost u prometu

Mobileye - sigurnost u prometu

Mobileye - sigurnost u prometu više

Info kutak