Logo

Odaberite jezik

SOTAH

Image in Article

SOTAH

Pravilnikom o prijenosu podataka u središnju bazu tahografskih podataka te načinu vođenja evidencije o radnom vremenu mobilnih radnika određeno je da će se uspostaviti Sustav za središnju Obradu TAHografskih podataka ili skraćeno SOTAH. Pristup SOTAHU imaju svi sudionici koji u svom radu koriste tahograf, odnosno nositelji jedne od četiri vrste tahografskih kartica (kartica radionice, poduzeća, vozača ili kontrolna kartica).

U praksi je zamišljeno, ukratko, da se svi podaci koji imaju bilo kakve veze s tahografom kao uređajem, radnim vremenima vozača, prijevoznicima i njihovim vozačima, kopiraju i čuvaju u ovom sustavu. Svatko može pristupiti onom dijelu sustava za koji ima prava – radionice za tahografe samo radioničkom dijelu SOTAHA, prijevoznici samo prijevozničkom dijelu SOTAHA, vozači samo svojim podacima, a nadzorna tijela svim podacima.

Sustav je prvo početkom 2021. godine proradio za sve ovlaštene radionice za tahografe u Republici Hrvatskoj koje od tada sve svoje poslove zakonskog ispitivanja tahografa, kao i sve ostale eventualne zabilježbe vezane uz tahograf (popravci tahografa, zamjene dijelova tahografskog sustava, uočene pokušaje manipulacije itd.) bilježe u SOTAH-u.

Od sredine 2021. godine i svi prijevoznici su dobili obavijest da je proradio centralni sustav evidencije svih tahografskih podataka koje evidentiraju njihovi vozači i vozila pomoću tahografa. Prijevoznici koji samostalno vode evidenciju radnih vremena svojih vozača to mogu napraviti samostalnom prijavom u sustav SOTAH koristeći jednu od odobrenih vjerodajnica sustava e-Građani. Pri tome periodično, najkasnije svakih 28 dana za podatke vozača i najkasnije svakih 90 dana za podatke sa samih tahografa moraju kopirati podatke u SOTAH. Praktično moraju kopirati tzv. *.DDD datoteke koji se nalaze na vozačkoj kartici i u samom tahografu. Svi ostali prijevoznici, kojima iz usluge vodimo evidenciju radnih vremena za njihova vozila, ne trebaju raditi ništa, tj. mi ćemo ovaj posao odrađivati za njih. Obratite nam se s povjerenjem i samo obavljajte svoj osnovni posao – prijevoz. Ostalo prepustite nama.  

 

Za sve informacije i pomoć oko SOTAH sustava obratite se AKD agenciji putem SOTAH.hr

Za sve informacije o automatskoj dostavi podataka u SOTAH javite se našim prodajnim predstavnicima u vama najbližoj poslovnici.

 

eNovine

Upišite svoju adresu e-pošte i primajte informacije o ponudama tvrtke Tahograf.

Kontakti

Sustavi kvalitete

U skladu s misijom društveno odgovornog poslovanja Tahograf zadovoljava sve ekološko-ekonomske aspekte održivog poslovanja te doprinosi povećanju razine sigurnosti na cestama i očuvanju okoliša. Ponosni smo nositelji certifikata kvalitete ISO 9001, ISO 14001 i ISO 45001, te znaka Hrvatska kvaliteta

Saznajte više

Društvene mreže

Pronađite nas na sljedećim društvenim mrežama:

Icon Up

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »