Logo

Odaberite jezik

Nova pravila za upravljanje ''lakim teretnim vozilima'' u međunarodnom prometu

Od 21.svibnja 2022 na snagu stupa novo pravilo za upravljanje ''lakim teretnim vozilima''.

Od 21. svibnja 2022 na snagu stupa novo pravilo za upravljanje ''lakim teretnim vozilima'' prema kojem će vam trebati licencija Zajednice za međunarodni cestovni prijevoz. Ako upravljate teretnim vozilom ili skupom vozila čija najveća dopuštena masa prelazi 2,5 t za prijevoz u EU, Švicarskoj, Norveškoj, Islandu ili Lihtenštajnu morate prvo ishoditi ovu licenciju.

Image in Article

Ne zaboravite:

  • morate imati kvalificiranog voditelja prijevoza
  • ako posjedujete licenciju za ''teska teretna vozila'' iznad 3,5 t, možete samo dodati novu licenciju za ''laka teretna vozila'' čija je najveća dopuštena masa iznad 2,5 t u postojeću licenciju
  • morate priložiti dokumente kojima dokazujete da vozilom upravljate u poslovne svrhe, kao što su bankovni izvodi, račun ili ugovor o financiranju i dr.
  • morate osigurati da se vozila u međunarodnom prijevozu tereta vraćaju u jedan od operativnih centara u državi poslovnog nastana najkasnije osam tjedana nakon što su ga napustili (vrijedi već od 21.veljače 2022.godine)
  • nakon posljednje kabotaže obavljene u državi članici, prijevoznik ne smije obavljati kabotažu istim vozilom ili, u slučaju skupa vozila, motornim vozilom tog istog vozila u istoj državi članici u razdoblju od četiri dana (vrijedi već od 21.veljače 2022. godine)

Ne zaboravite da ukoliko prevozite robu između dvije točke u EU, Islandu, Lihtenštajnu i Norveškoj u komercijalne svrhe (kabotaža ili bilateralni prijevoz), prijevoznik ima obvezu podnošenja izjave o upućivanju vozača nacionalnim nadležnim tijelima druge države članice u koju je vozač upućen najkasnije na početku upućivanja, služeći se standardnim višejezičnim obrascem javnog sučelja povezanog s Informacijskim sustavom unutarnjeg tržišta (Sustav IMI) uspostavljenim Uredbom (EU) br. 1024/2012 (od 2.veljače 2022. godine). www.postingdeclaration.eu

eNovine

Upišite svoju adresu e-pošte i primajte informacije o ponudama tvrtke Tahograf.

Kontakti

Sustavi kvalitete

U skladu s misijom društveno odgovornog poslovanja Tahograf zadovoljava sve ekološko-ekonomske aspekte održivog poslovanja te doprinosi povećanju razine sigurnosti na cestama i očuvanju okoliša. Ponosni smo nositelji certifikata kvalitete ISO 9001, ISO 14001 i ISO 45001, te znaka Hrvatska kvaliteta

Saznajte više

Društvene mreže

Pronađite nas na sljedećim društvenim mrežama:

Icon Up

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »